Gender mainstreaming

Door Margaux, 14 september 2023
Category
Author
Kick-off, perspective.brussels

Perspective start een reflectie over de Brusselse stadsplanning vanuit het genderperspectief en initieert een gender mainstreaming strategie binnen haar taken. Het doel is om genderspecifieke realiteiten en ervaringen te integreren in planningsinstrumenten en stedelijk beleid om de toegang tot de middelen en ruimtes van de stad te verbreden.

Gender mainstreaming maakt deel uit van een transversale aanpak, waarbij verschillende actiegebieden worden gemobiliseerd: territoriale ontwikkeling, stadsvernieuwing en -planning, openbare voorzieningen (scholen, crèches, sport, sociale, gezondheids- en culturele infrastructuren), mobiliteit, toegankelijkheid en veiligheid. Al deze hefbomen zijn essentieel om een meer inclusief recht op de stad te garanderen.

Om dit uit te werken, geeft Perspective de opdracht aan Karbon’ (stedenbouw en planning), in samenwerking met Muriel Sacco (Atelier Genre et Sexualité, ULB), Victor Laco (expert in gender en seksualiteit) en Eva Kail (Weense stedenbouwkundige en pionier op het gebied van gender mainstreaming). Hun gezamenlijke expertise zal het mogelijk maken een analyse te ontwikkelen die verankerd is in de lokale dynamieken en om de intersecties tussen gender, ruimte en macht binnen het Brusselse grondgebied te verkennen.

Om de lancering van het project en deze belangrijke stap voorwaarts in het veranderen van de wijze waarop we naar stedelijke planning kijken te vieren, organiseert Perspective een openingsevenement met een lezing en een kleine tentoonstelling in de Naamsestraat 59, 1000 Brussel.

Blocks
1 column
Original
Afbeelding
Affiche
Text

Stads- en ruimtelijke planning beïnvloedt op diverse manieren hoe we onze steden gebruiken en ervaren. Van de algemene inrichting tot specifieke projecten, de keuzes die we maken in de planning hebben een directe impact op het dagelijks leven.

Ondanks het vaak geassocieerde beeld van vrijheid, weerspiegelt de stad nog steeds diepgewortelde sociale normen en gestandaardiseerde sociale, economische, stedelijke, landschappelijke dynamieken die ongelijkheid in de hand kunnen werken (Luxembourg & Messaoudi, 2017). Net als in de verschillende sferen van het sociale, professionele of familiale leven, zijn stedelijke ruimtes en hun gebruik doordrongen van genderverhoudingen die vaak mannen bevoordelen ten koste van vrouwen en LGBTQIA+ personen.

De sociaal-ruimtelijke structuur van de stad is in die zin doordrongen van een hiërarchisering van genderverhoudingen, waarin planningsprocessen een belangrijke rol spelen. De integratie van gender mainstreaming in deze processen veronderstelt volgens ons een aanpak die aandacht heeft voor lokale dynamieken. Deze diagnose zal gebaseerd zijn op een kwalitatief onderzoek bij actoren op het terrein, territoriale en statistische analyses, evenals op gegevens van Perspective en regionale organismen.

In de Brusselse context, gekenmerkt door de verstrengeling van meerdere vormen en bronnen van ongelijkheden en ruimtelijke discriminaties, is een intersectionele lezing onmisbaar. Dit betekent dat we niet alleen naar gender kijken, maar ook naar hoe factoren zoals seksualiteit, klasse, etniciteit, leeftijd en handicap de stedelijke ervaringen van mensen beïnvloeden en de bestaande machtsverhoudingen vormgeven. Zo vermijden we een te beperkte focus op gender en voorkomen we stigmatisering van geminoriseerde groepen.

Dit project draagt bij aan de verrijking van de expertise van Perspective. Door stedelijke ruimtes te analyseren vanuit een intersectioneel perspectief, kan immers een fijnmaziger en inclusiever beeld ontwikkeld worden. De hierbij verworven inzichten kunnen op hun beurt ingezet worden voor het bepalen van strategische richtlijnen voor de toekomstige ontwikkeling van Brussel.

2 columns
Original
Afbeelding
Photo glossaire
Afbeelding
Glossaire
1 column
Original
Afbeelding
Dessin sceno exposition
1 column
Original
Afbeelding
Bibliographie
Date
Thématiques